Make your own free website on Tripod.com

Barokin Valo

Spinetti
Barokin Valo | CD-arvosteluja | Levykokoelma | Barokista Ikuisuuteen - Säveltäjiä | Instrumenteista... | Linkkejä... | Email

(Ranska épinette; saksa Spinett, Querflügel; italia spinetta, spinettone, spinettina, cembalo traverso)

 

   Spinetti on pieni yksikoskettimistoinen soitin, joka on yksi monista cembalon variaatioista. Soittimen kielet menevät soittajaan nähden viistosti vasemmalta oikealle. (Cembalossa kielet menevät soittajasta suoraan poispäin ja virginaalissa ne ovat poikittain.) Spinetin viiston kielityksen takia pienemmät spinetit muistuttavat puolisuunnikasta ja suuremmat siipeä, koska niiden bassokielet ovat pidemmät kuin itse koskettimisto. Pisimmät kielet sijaitsevat aina soittimen takaosassa kun taas virginaalissa järjestys on päivastanen. Spinetin ääni mustuttaa hyvin läheisesti samankokoisen cembalon ääntä.

   Instrumentin historia alkaa Saksasta 1500- luvun lopusta, mutta varhaisimmat säilyneet soittimet ovat Italiasta 1600- luvulta.  Näille ensimmäisille spineteille on tyypillistä, että kutakin nuottia varten on vain yksi kieli eikä minkäänlaista mekaanista välinettä tai keinoa vaikuttaa äänen sävyyn ja voimakkuuteen. (Yleinen ongelma myös 1700-luvun spineteissä.) Spinetit olivat suosittuja soittimia, erityisesti Englannissa, koska ne olivat sekä tilaa säästäviä, helposti kuljetettavia kuin myös jopa puolet cembaloa halvempia. Tunnetuimpia spinettien rakentajia ovat mm. Girolamo Zenti, Stephen Keene ja John Harris.

Spinetti
silbermann1767.jpg
Silbermann 1767

<<< Takaisin